Duo Dakonderhoud

Welke dakbedekking moet ik kiezen voor mijn tuinhuis?

Dakbedekking tuinhuis kiezen

U heeft een tuinhuis of u gaat er één bouwen. Handig zo’n plekje achter in de tuin waar u fietsen, tuinkussens of uzelf in kwijt kunt. Maar dan komt dé vraag waar u niet onderuit komt: “Welke dakbedekking moet ik kiezen voor mijn tuinhuis?” Het korte antwoord: de ideale dakbedekking voor uw tuinhuis is afhankelijk van het gebruik van het tuinhuis, uw budget, de uitstraling die u wenst én hoeveel onderhoud u eraan wilt hebben.

Dus: wat is de beste dakbedekking? Bitumen? EPDM? Dakpannen? Iets met plantjes erop (een groen dak)? Duo Dakonderhoud legt het in deze blogpost voor u uit.

Eerst even dit: wat doet u met uw tuinhuis?

Voordat we het over dakbedekkingen kunnen hebben moet u eerst nadenken over de vraag: waar is uw tuinhuis eigenlijk voor bestemd? Is het een opbergplek voor gereedschap en oude bloempotten? Staat er een drumstel in of een ligstoel voor een wijntje? Of is het eerder een rustig kantoortje waar u online calls doet?

Dat is belangrijk, want wat u ermee doet bepaalt wat voor dak erop moet. Een opslagruimte heeft andere eisen dan een tuinhuis waar u dagelijks in zit. Dus eerst daarover even nadenken, dan pas de dakbedekking kiezen.

Bitumen of shingles: simpel, goedkoop en prima

Bitumen is niet mooi, maar het doet z’n werk! Het houdt regen buiten, is makkelijk te leggen en kost geen fortuin. Dat geldt ook voor shingles. Dat zijn die dakvormige flapjes, vaak in rood of zwart. Voor een tuinhuis dat puur praktisch is – denk: grasmaaier erin, deur dicht – zijn deze opties prima.

Maar verwacht er geen wonderen van. Na een jaar of tien, vijftien begint het te scheuren, te krullen of zal het gewoon niet meer mooi zijn. En dan zit u alsnog met lekkage of een vervangklus. Kortom: goedkoop is in dit geval vaak iets wat later probleempjes oplevert.

EPDM als dakbedekking voor een tuinhuis

EPDM is van velen de favoriet. Het is een soort rubberfolie die in één stuk over uw dak gaat. Dus geen naden en geen kans op lekkage. Het gaat jáááren mee. Veertig, vijftig jaar is geen uitzondering. Het is uv-bestendig, scheurt niet en u hoeft het amper te onderhouden.

Ideaal voor wie z’n tuinhuis dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld als werkplek, chillspot, atelier of logeerkamer. U betaalt wel iets meer dan voor bitumen shingles, maar u krijgt er een waterdicht tuinhuis voor terug.

Vraag uw vrijblijvende offerte aan

Groen dak: ideaal voor een eco-tuinhuis

Een groen dak is precies wat u denkt: een dak waar planten op groeien. Meestal vetplantjes, soms gras en af en toe iets wat ook kan bloeien. En nee, u hoeft er geen tuinman voor te zijn. Een groendak is heel onderhoudsvriendelijk. Het ziet er mooi uit (zeker in het voorjaar), het isoleert goed en houdt regenwater vast.

Let op: u heeft voor een groen dak een sterke dakconstructie nodig én een waterdichte laag eronder (hint: EPDM).

Metalen dakplaten: strak en waterdicht

Metalen dakplaten ogen industrieel, zijn licht van gewicht en kunnen een stootje hebben. Goed voor wie het graag strak en modern houdt. De bekendste dakplaten zijn staal en aluminium. Ze zijn vaak voorzien van een beschermende coating en gaan makkelijk tientallen jaren mee. Ideaal voor tuinhuizen in een minimalistische stijl of als u gewoon iets anders wilt dan ‘het standaard dakje’.

Nadeel? De regen, want die hoort u. Echt hard. Een zomerse plensbui klinkt alsof u onder een drumstel zit. Sommige mensen vinden dat heerlijk, anderen worden er gek van. Gelukkig kunt u het tuinhuis ook vanuit binnen isoleren, als u gevoelig voor geluid bent.

Dakpannen of houten shingles

Heeft uw tuinhuis een klassiek zadeldakje en wilt u dat het matcht met uw woning? Dan zijn dakpannen of houten shingles wellicht precies wat u zoekt. Dakpannen zijn duurzaam, en houten shingles – vaak van ceder – geven een warme, natuurlijke uitstraling. Denk aan een Scandinavisch boshuisje voor in uw achtertuin.

Wel iets om rekening mee te houden: deze materialen zijn heel zwaar. Uw tuinhuis moet dus stevig gebouwd zijn om het te kunnen dragen. Maar als dat zo is, heeft u wel een plaatje staan.

Wat te doen als het dak van mijn tuinhuis piept en kraakt?

Misschien staat er al een tuinhuis bij u in de tuin, maar kraakt het dak bij elke windvlaag en lekt het zodra het begint te miezeren. Goed nieuws: u hoeft echt niet meteen alles te slopen.

Vaak kunnen we bij Duo Dakonderhoud het bestaande dak gewoon vervangen, verbeteren of upgraden. Dat kan met een nieuwe laag EPDM, een ander soort bekleding of zelfs isolatie als u het huisje in de winter ook wilt gebruiken.

Wilt u weten wat voor uw tuinhuis het beste is?

Dan komen we graag bij u langs. We bekijken uw tuinhuis, luisteren naar uw plannen met het tuinhuis en geven u eerlijk advies. Duo Dakonderhoud helpt u aan het juiste dak voor uw tuinhuis.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie. Dan zorgen we samen voor een dak dat jarenlang zorgeloos bovenop uw tuinhuis staat.

Meer blog posts

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *